Rusland lanceert Progress M-59 richting ISS

Rusland heeft donderdagmorgen vroeg met succes een onbemand vrachtruimteschip naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo hebben de Russische vluchtleiding Tsoup en de NASA bekendgemaakt. Van op de basis Baikonoer in Kazachstan vertrok om 03.12 uur Nederlandse tijd een Sojoez draagraket. Die zette de Progress M-59 (P24 in het Amerikaans) in een baan om de Aarde om jacht te maken op het ISS.

De cargo heeft meer dan 2,5 ton lading mee voor de drie bewoners van het ISS: de Rus Michaïl Tjoerin, de Amerikaan Michael Lopez-Alegria en de Amerikaanse Sunita Williams. De lading bestaat zoals steeds uit brandstof, zuurstof, voedsel, drank, uitrusting en persoonlijke spullen zoals brieven en geschenken voor de opvarenden van het ISS.

In het bijzonder heeft een bevriende Russische psycholoog een CD met talrijke muziekfragmenten samengesteld om de stemming bij de luisteraars in de ruimte positief te beïnvloeden. Tjoerins vrouw Tatjana, die haar zilveren bruiloft in februari alleen zal mogen vieren, heeft boeken en snoep naar manlief gestuurd. Ook zijn slakken mee om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

De cargo kreeg de naam Sergej Koroljov, de 100 jaar geleden geboren ‘vader’ van de (Sovjet-)Russische ruimtevaart. De Progress moet zaterdag om 04.03 uur Nederlandse tijd aanmeren aan de Pirsmodule van het ISS. Daartoe is woensdag een afgedankte cargo losgemaakt en, volgestouwd met afval, de atmosfeer ingestuurd. Wat daar niet opbrandde, is in de Stille Oceaan gestort.

Bron: Belga