De op 27 december succesvol met een Sojoez gelanceerde Franse satelliet COROT heeft een eerste foto gestuurd waarvan de kwaliteit “enthousiasmerend” is, zo heeft het Franse ruimtevaartbureau CNES donderdag bekendgemaakt.
De foto “is nog mooier dan ik had gedroomd” en blijkt bij een eerste analyse van goede kwaliteit te zijn, aldus astrofysicus Michel Auvergne van het Observatorium van Parijs-Meudon, aangehaald in het communiqué van het CNES.
De COROT kiekte een groep sterren in het sterrenbeeld Eenhoorn in de buurt van de beroemde constellatie Orion. De satelliet werd georiënteerd naar de observatiezone die tot april het doelwit blijft, in de omgekeerde richting van het centrum van onze melkweg.
Met het project COROT luidt Europa een nieuw tijdperk in bij de zoektocht naar planeten in andere zonnestelsels. Voor het eerst zal vanuit een baan om de aarde gezocht worden naar andere planeten die er als de aarde uitzien. De mens vraagt het zich al heel lang af: bestaan er andere planeten zoals de aarde in de onmetelijke kosmos? In 1995 werd voor het eerst een planeet rond een andere ster ontdekt. Nu, elf jaar later, zijn al 210 van dergelijke exoplaneten ontdekt in 180 andere zonnestelsels.
Er gaat nauwelijks een maand voorbij waarin geen nieuwe planeten rond andere sterren worden gevonden. Voorlopig gaat het nog vooral om reuzenplaneten, die gelijken op Jupiter, de grootste planeet in ons eigen zonnestelsel.
Er is weinig kans dat we op een van deze gasreuzen E.T. zullen aantreffen. Eventueel buitenaards leven is wellicht eerder te vinden op planeten die op de aarde gelijken. Maar tot nu toe is nog geen tweede aarde buiten ons eigen zonnestelsel ontdekt.
Maar misschien wordt dat anders met de komende missie COnvection ROtation and planetary Transits, kortweg COROT. Deze 4,1 x 2 x 2 meter grote satelliet van 630 kilogram zal zich bezig houden met astroseismologie, zeg maar sterbevingen, en op zoek gaan naar exoplaneten.
Bron: CNES