Op maandag 29 januari 2007 zal bij ASTRON in Dwingeloo het officiële startschot worden gegeven voor het project om de Dwingeloo Telescoop weer bruikbaar te maken. Dit gebeurt door middel van het organiseren van een Mini-Symposium, een "Girls Day” en inauguratie door Minister M.J.A. van der Hoeven van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen.
De nieuw op te richten Stichting CAMRAS (C.A. Muller Radio Astronomie Station*) gaat zich bezighouden met het project om de Dwingeloo Telescoop weer bruikbaar te maken. De VERON (Vereniging voor experimenteel Radio Onderzoek in Nederland), het KNMI en ASTRON zijn in het bestuur van CAMRAS vertegenwoordigd.
Het doel van de activiteiten op 29 januari is om een begin te maken met de werkzaamheden van de Stichting. De Minister van OC&W draagt het project een warm hart toe en komt naar Dwingeloo om de officiële handeling te verrichten.
Het stimuleren van de interesse voor techniek en exacte vakken in het onderwijs in de breedste zin van het woord is een van de doelstellingen van CAMRAS. Vrijwilligers, waaronder radioamateurs en amateur astronomen spelen hierbij een belangrijke rol. Zij zijn essentieel voor het weer bruikbaar maken en houden van de radiotelescoop. In dit kader is het toekomstige gebruik door radioamateurs, amateur astronomen en het onderwijs de beste methode voor behoud. De Dwingeloo telescoop heeft een kansrijke nominatie om door Monumentenzorg gesubsidieerd te worden als wetenschappelijk industrieel monument.
Twee activiteiten worden georganiseerd op 29 januari. Er komt een Mini-Symposium waarbij gesproken wordt over de mogelijkheden van de Dwingeloo telescoop. Ook wordt een "Girls Day” georganiseerd waaraan 40 meisjes uit HAVO/VWO klas 1 en 2 van de regionale scholengemeenschap Stad en Esch uit Diever deelnemen. De vrouwelijke wetenschappelijke staf van ASTRON en JIVE laat deze meisjes kennismaken met wetenschap en techniek door middel van allerlei activiteiten, aangevuld met een activiteit vanuit de VERON.
*De radioamateur Prof. Muller (PA0CAM) was de drijvende kracht achter de apparatuur van de Radiotelescoop te Dwingeloo, waarmee Nederland zich kort na de tweede wereldoorlog in de toen nog jonge wereld van de radioastronomie een eerste plaats heeft veroverd.
Bron: ASTRON