India heeft met succes een ruimtecapsule, die elf dagen in de ruimte cirkelde, naar de aarde teruggehaald. De 550 kilogram wegende ruimtecapsule lande zoals beoogd in de Golf van Bengalen, circa 140 kilometer ten oosten van de basis Sriharikota waar de capsule op 10 januari was gelanceerd.
Vanaf de lanceerbasis Sriharikota heeft India een tijdje geleden met succes een draagraket met vier satellieten aan boord de ruimte in geschoten. De lancering dient onder meer als voorbereiding op bemande Indiase missies. De 44 meter lange Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) vertrok vanaf de basis Sriharikota op het gelijknamige eiland voor de oostkust van de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh.
Naast de SRE-1 heeft de Indiase raket de satelliet CARTOSAT 2 in de ruimte gebracht, een 680 kilogram zware aardobservatiesatelliet van Indiase makelij. De satelliet heeft een zeer geavanceerde camera aan boord die onder meer voor cartografische doeleinden op kadastraal niveau zal worden ingezet.
De lancering verliep volgens een zegsman dit keer geheel volgens het boekje. In juli van vorig jaar verliep de lancering van de grootste telecomsatelliet die India tot nog toe had gebouwd, nog dramatisch. Vlak na de lancering vloog de 49 meter hoge draagraket in brand en belandden de brokstukken in de Golf van Bengalen.
Het zogeheten Space Capsule Recovery Experiment (SRE-1) moest de techniek demonstreren waarbij het ruimtevaartuig vanuit zijn baan om de aarde terugkeert naar de aarde op de beoogde landingsplek. Die opzet lijkt geslaagd. De capsule werd vanuit zijn polaire baan om de aarde op een hoogte van 637 km in de juiste positie gemanoeuvreerd om de aardse dampkring binnen te dringen en daarna af te dalen in zee.
Op circa twee kilometer hoogte openende de landingsparachute zich en landde de capsule met een snelheid van 43 kilometer per uur in de Golf van Bengalen, zo bericht het Indiase ruimtevaartbureau ISRO. Een speciaal vlot, dat zich tijdens de landing ontvouwde, zorgde ervoor dat de capsule niet in de golven verdween.
De capsule bevatte nu een aantal experimenten in gewichtsloze toestand, maar in de toekomst kan de techniek ook gebruikt worden voor bemande missies, bijvoorbeeld naar de maan. In 2008 staat een nog onbemande Indiase maanmissie op de agenda, maar in 2011 volgt mogelijk een bemande reis naar de maan.
Het Indiase ruimtevaartbureau liet vorige maand ook weten dat het in 2013 een onbemande missie naar Mars wil uitvoeren om te kijken of er op de Rode Planeet leven is. De capsule bevatte nu een aantal experimenten in gewichtsloze toestand, maar in de toekomst kan de techniek ook gebruikt worden voor bemande missies, bijvoorbeeld naar de maan. In 2008 staat een nog onbemande Indiase maanmissie op de agenda, maar in 2011 volgt mogelijk een bemande reis naar de maan.
Het Indiase ruimtevaartbureau liet vorige maand ook weten dat het in 2013 een onbemande missie naar Mars wil uitvoeren om te kijken of er op de Rode Planeet leven is. Na de VS, Rusland, China, Europa (met de ARD-capsule) is India de vijfde ruimtevaartmogendheid die werkzame terugkeertechnologie heeft ontwikkeld.
Bron: ANP