China zorgt voor problemen met wapensatelliet

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

China heeft dinsdag bevestigd dat het land met een raket een satelliet in de ruimte heeft uitgeschakeld. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerde echter dat het ruimteprogramma geen bedreiging is voor de rest van de wereld.

Een woordvoerder van het ministerie herhaalde het standpunt dat het land geen wapenwedloop in de ruimte wil. "China heeft nooit deelgenomen en zal nooit deelnemen aan enige vorm van wapenwedloop in de ruimte.”

De Verenigde Staten verklaarden vorige week dat China tijdens de wapentest een weersatelliet had vernietigd. Eerder voerden de Amerikanen en Rusland al dergelijke testen uit.

De Chinese test veroorzaakte internationaal bezorgdheid. De VS, Taiwan, Japan en Australië hebben zorg geuit dat de test zal leiden tot een nieuwe wapenwedloop. Woordvoerder Gordon Johndroe van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zei vorige week dat de VS geloven dat ‘het ontwikkelen en testen van dergelijke wapens door China niet strookt met de geest van samenwerking die beide landen nastreven in de ruimte’. Washington vreest dat Amerikaanse spionagesatellieten, die cruciaal zijn voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, gevaar lopen door China neergehaald te worden.

Taiwan sprak van een ‘agressieve daad’. China ziet Taiwan als een afvallige provincie en heeft met geweld gedreigd als het eiland de onafhankelijkheid uitroept. De VS zullen in dat geval Taiwan beschermen. Amerikaanse satellieten houden de zeestraat tussen Taiwan en het Chinese vasteland in de gaten. Het coördineren van een eventuele Chinese invasie zou worden bemoeilijkt als China een satelliet uitschakelt.

De groeiende militaire vermogens van China werden al met argusogen gevolgd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwde recentelijk in een rapport dat het Chinese leger ‘middenin een langetermijns transformatie zit van een massaleger voor langdurige uitputtingsoorlogen op eigen grondgebied, naar een moderne macht die in staat is korte, uiterst intensieve conflicten uit te vechten tegen technische geavanceerde vijanden’. Volgens het Pentagon is de ‘Chinese militaire expansie al de regionale militaire balans wijzigt’.

Tot dusver waren alleen de VS en Rusland in staat satellieten neer te schieten. Beide landen stopten met de tests in de jaren tachtig, uit vrees dat het puin andere militaire en civiele satellieten zou beschadigen. De VS zijn echter tegen een moratorium op de tests en werken zelf ook aan een wapen waarmee satellieten neergeschoten kunnen worden. President Bush tekende in oktober een decreet waarin hij stelt dat de VS het recht hebben vijanden de toegang tot de ruimte te weigeren.

Bron: ANP