Russisch-Indiase samenwerking voor satellietnavigatiesysteem

Rusland gaat met India samenwerken inzake het civiel en het militair gebruik van zijn Glonass satellietnavigatiesysteem, de Russische tegenhanger van het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo dat in ontwikkeling is. Dat heeft de Russische minister van Defensie Sergej Ivanov gezegd.

Ivanov zei te hopen dat tijdens het nakende bezoek van president Vladimir Poetin aan New Delhi twee akkoorden rond Glonass worden getekend. Moskou wil in het bijzonder met India samenwerken inzake een zeer accuraat signaal “wat voorwerp uitmaakt van militair-technische samenwerking”.

Het is aldus niet alleen het Russisch ruimtevaartbureau Roskosmos dat een deal maakt met India, maar ook Rosoboronexport, het staatsorganisme dat voor de Russische wapenexport instaat. “Momenteel is India het enige land dat Rusland wilt. Het is bereid ten volle samen te werken in Glonass.”

De bewindsman gewaagde van lanceringen van Glonass-satellieten met Indiase draagraketten, en het gezamenlijk ontwikkelen en bouwen van de nieuwe generatie Glonass-kunstmanen met een levensduur van tien jaar.

Moskou werkt niet alleen op het vlak van satellietnavigatie samen in ruimtevaart. Beide landen vinden mekaar ook in technologie voor de Indiase PSLV-raket, en India nodigde Moskou uit deel te nemen aan zijn onbemande Maanmissie Chandrayan-2.

Glonass startte in 1993 en voorziet in 24 satellieten in drie orbitale vlakken. Het was aanvankelijk de bedoeling de constellatie rond te hebben in 2012, maar Poetin eiste dat de uitbouw sneller zou verlopen. Volgens Ivanov moet Glonass nu helemaal klaar zijn in 2009.

Bron: Belga