Atmosfeer Mars in bodem gezakt

Het water en de koolstofdioxide (CO2) die ooit de atmosfeer van Mars hebben uitgemaakt, zijn maar in kleine proporties in de ruimte verspreid geraakt en zouden zich vooral in de ondergrond van de Rode Planeet bevinden. Dit staat te lezen in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

Een groep Europese vorsers heeft met de sonde Mars Express uitgemaakt dat de zowat 3,5 miljard jaar geleden verdwenen atmosfeer van onze buurplaneet zich als gevolg van de zonnewind maar voor een fractie in de ruimte heeft verspreid.

Stas Barabash van het Zweedse Instituut voor Ruimteonderzoek en Jean-André Sauvaud van het Studiecentrum voor Ruimtestraling in Toulouse toonden aan dat slechts 0,2 tot 0,4 millibar CO2 en slechts enkele centimeter water in de ruimte verloren zijn geraakt.

De Amerikaanse robotjeeps Spirit en Opportunity hebben aangetoond dat de Martiaanse atmosfeer water en koolstofdioxide bevatte.

Op de vraag waar de indertijd dichte atmosfeer van Mars dan wel mag gebleven zijn, denken de onderzoekers dat die zich onder het oppervlak van de Rode Planeet kan bevinden.

Vele aanwijzingen zoals sedimentaire afzettingen, sporen van oevers en uitgedroogde rivierbeddingen gewagen van een intense hydrologische activiteit in het verleden van de Rode Planeet.

Het vloeibaar water is nu niet meer aan de oppervlakte. Het gehalte aan waterdamp in de atmosfeer is zeer zwak en het water is aanwezig in de vorm van ijs op de poolkappen en in sommige kraters.

Maar die hoeveelheden water volstaan niet om de waargenomen geologische sporen te verklaren, wat doet vermoeden dat er nog grote hoeveelheden water in de ondergrond van Mars zitten.

Bron: AFP