James Webb Telescope krijgt 62.000 microluikjes

Technici van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben gisteren de details van een nieuw systeem bekendgemaakt om verafgelegen sterrenstelsels in het heelal beter te kunnen observeren. De volgens NASA “opvolger van de bekende Hubble Space Telescope”, de James Webb Telescope, zal het nieuwe systeem als eerste telescoop in gebruik nemen. Bij de telescoop zullen de microluikjes ervoor zorgen dat verafgelegen sterrenstelsels beter gefocust, zodat James Webb nóg scherpere foto’s zal kunnen maken.

De minieme luikjes zullen in staat zijn om het licht van dichtbijgelegen objecten als het ware te ‘blokkeren’. Hierdoor kan er meer licht ontvangen worden van zwakkere objecten in het heelal. De ruim 62.000 microluikjes kunnen het voorgrondlicht heel precies blokkeren, zodat verder afgelegen sterrenstelsels en andere objecten beter geobserveerd en gefotografeerd kunnen worden. De James Webb Telescope is de eerste telescoop die gebruik maakt van dit systeem.

De James Webb Telescope zal naar alle waarschijnlijk op zijn vroegst in 2011 gelanceerd worden. De Amerikaanse telescoop kan, in tegen stelling tot de Hubble Space Telescope, het heelal alleen in het infrarood afspeuren.


Artistieke impressie van de James Webb Telescope

Bron: NASA