Zweden gaat beginnen met ruimtetoerisme

Zweden gaat beginnen met ruimtetoerisme
Zweden heeft een akkoord ondertekend met Virgin Galactic, de onderneming van de Britse miljardair Richard Branson die ruimtereizen aanbiedt, voor het gebruik van de Zweedse stad Kiruna vanaf 2010.

“Het consortium Sweden Spaceport en Virgin Galactic hebben vandaag een overeenkomst ondertekend met betrekking tot reizen naar de ruimte, op zijn best vanaf 2010 en ten laatste vanaf 2012”, zei Jonny Järnmark, woordvoerder van de Swedish Space Corporation (SCS).

Gegadigden moeten Virgin Galactic 115.000 euro betalen voor een reis van twee uur in de thermosfeer, 120 km boven het aardoppervlak en een kwartier gewichtloosheid. De fysieke eisen zijn dezelfde als voor een klassieke ruimtevlucht, aldus de woordvoerder.

Het consortium Spaceport Sweden verenigt de SCS, de stad Kiruna, de Zweedse civiele luchtvaartautoriteiten en plaatselijke bedrijven. Bedoeling van het consortium is van Kiruna de eerste vertrekplaats buiten de VS te maken voor kandidaat-ruimtetoeristen.

Kiruna bevindt zich 200 km ten noorden van de poolcirkel en herbergt tal van ruimteactiviteiten zoals het lanceren van sondeerrraketten en een centrum dat satelliettechnologie ontwikkelt.

Bron: Belga