Dreiging stijging temperatuur deze eeuw

De temperatuur op onze planeet zal deze eeuw door de klimaatsverandering met 2 tot 4,5 graden toenemen, al is een stijging van zes of meer graden niet uit te sluiten. Dit staat in een voorlopig rapport van het Intergouvernementeel Panel met betrekking tot Klimaatsverandering (IPCC) dat de Britse kwaliteitskrant The Independent heeft kunnen inkijken.

Zowat 2000 van de meest eminente klimaatwetenschappers van over heel de wereld kwamen tot de bevinding dat de gevolgen van de uitstoot van koolstofdioxide door de mens op elke bewoonde plaats ter wereld zullen worden gevoeld. Het klimaat reageert al zichtbaar op de menselijke activiteit.

De deskundigen buigen zich deze week op een conferentie van de VN in de Franse hoofdstad over de gevolgen van het broeikaseffect. In het vorige verslag uit 2001 spraken de wetenschappers al de verwachting uit dat de temperatuur met 1,4 tot 5,8 graden zou kunnen toenemen.

De verwachtingen over de stijging van de zeespiegel lagen zes jaar geleden bij 9 tot 88 centimeter. Inmiddels gaan de deskundigen uit van een gemiddeld 43 centimeter hogere zeespiegel in 2100, zelfs als de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer wordt gestabiliseerd. Kooldioxide geldt als een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect.

Bron: ANP