Radiotelescoop Dwingeloo open voor amateurs en scholieren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

De radiotelescoop van Dwingeloo krijgt, vijftig jaar oud, een tweede jeugd. Sinds maandag is de telescoop, die door nieuwe ontwikkelingen in de radiosterrenkunde al jaren overbodig was, in principe open voor amateurs en scholieren.

De Stichting ASTRON (Astronomisch Onderzoek Nederland) denkt dat de oude schotels in Dwingeloo en Westerbork nog steeds een vonk kunnen doen ontstaan van belangstelling voor techniek. Dat is althans waarop ASTRON, de beheerder van de telescoop, mikt.

Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) was in Dwingeloo om het begin van de tweede jeugd van de radiotelescoop te vieren. Ruim honderd vrijwilligers, onder wie radioamateurs en amateurastronomen, spelen daarbij een belangrijke rol. Zij moeten ervoor zorgen dat de radiotelescoop deze zomer weer bruikbaar is.

De telescoop staat op de nominatie om door Monumentenzorg gesubsidieerd te worden als wetenschappelijk industrieel monument. In 1956 was de telescoop op de heide de grootste radiotelescoop ter wereld. In de constructie was destijds de helft van het nationale jaarbudget voor wetenschap geïnvesteerd. Al tien jaar wordt de telescoop niet meer voor astronomisch onderzoek gebruikt.

Om de telescoop in de toekomst te beheren is de stichting Camras opgericht. Camras staat voor C.A. Muller Radio Astronomie Station. Radioamateur professor Muller was de drijvende kracht achter de apparatuur van de radiotelescoop. Hij overleed in 2004.

Bron: ANP