Kortsluiting camera Hubble; ACS waarschijnlijk verloren

De belangrijkste camera van de Hubble Space Telescope is er afgelopen weekeinde voor de derde keer in minder dan een jaar tijd mee opgehouden. Tweederde van de capaciteit zal waarschijnlijk voorgoed onbruikbaar blijven, zo meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag.

“We vinden het natuurlijk heel jammer gezien de populariteit van deze camera onder astronomen”, aldus woordvoerder Preston Burch. “Maar de Hubble is een zeer solide telescoop die nog heel wat wetenschappelijke capaciteit heeft.” De getroffen camera, de ACS (Advanced Camera for Survey), werd in 2002 tijdens een Amerikaanse onderhoudsmissie geïnstalleerd.

Afgelopen zaterdag om 19.34 uur Nederlandse tijd sprong het systeem van de telescoop over in een zogenoemde ‘veilige modus’, waarschijnlijk teweeggebracht door een kortsluiting in de camera. De ACS heeft de afgelopen jaren al verschillende problemen gegeven, maar die waren – in tegenstelling tot dit probleem – vrij gemakkelijk en snel op te lossen. Op dit moment verwacht men dat het belangrijkste deel van de ACS niet hersteld zal kunnen worden.

Met de Advanced Camera for Surveys (ACS) kunnen astronomen een twee keer zo groot oppervlak bekijken met een verdubbelde scherpte en een lichtgevoeligheid die vijf keer zo hoog is als voorheen. De digitale Advanced Camera for Surveys is vijf keer gevoeliger dan vorige camera en kan een twee keer zo groot gebied van de hemel in beeld brengen. Dat is dus een vooruitgang met een factor tien. De recente opnamen behoren dan ook tot de beste die ooit van het heelal gemaakt zijn.

Het ziet ernaar uit dat de camera weldra verder dan ooit in het universum zal kunnen kijken. Dat is belangrijk, want een verre blik in het heelal is meteen ook een verre blik terug in de tijd. Sterrenkundigen zijn namelijk bijzonder geïnteresseerd in de tijd waarin sterrenstelsels ontstonden, toen het heelal na de Big Bang begon af te koelen.

Bron: ESA