De sonde Mars Reconnaissance Orbiter, die sinds vorig jaar de planeet Mars bestudeert, heeft een prachtige foto gemaakt van gasplaneet Jupiter. Om dit resultaat te krijgen, is de foto op aarde verscherpt door Dennis Gallagher, designer van de HiRISE-camera van MRO. Met deze verscherping, die is gedaan omdat Jupiter verder van de aarde staat dan Mars, is de resolutie van de afbeelding gelijk aan de resolutie van de foto’s van de Hubble Space Telescope van de gasplaneet.
Om de 26 maanden is de afstand tussen onze planeet en de buurplaneet Mars het kleinst. NASA kreeg in augustus 2005 een ideale kans om de ruimtesonde naar Mars te sturen. In 2001 lanceerde de NASA de sonde Mars Odyssey om het klimaat van Mars te bestuderen. Twee jaar later begonnen de twee Marsrovers Spirit en Opportunity aan hun verkenningstocht op het oppervlak van Mars. De Mars Reconnaissance Orbiter werd aan het einde van de zomer 2005 gelanceerd met behulp van een Atlas-V raket vanop het Amerikaanse lanceerplatform Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.
De ruimtevaartorganisatie heeft wel met een aantal dingen rekening gehouden na enkele mislukte landingen op Mars, en zal deze kennis gebruiken voor de Mars Reconnaissance Orbiter. De missie gaat het landschap van de Rode Planeet grondig onderzoeken om zo toekomstige landingsplaatsen te zoeken voor zowel bemande en onbemande ruimtemissies. De sonde zal in een speciale baan om Mars cirkelen zodat de sonde het oppervlak nog gedetailleerder dan ooit tevoren kan fotograferen en bestuderen. Maar dat is niet het enige gunstige, want de sonde zorgt ook voor betere communicatie tussen de Marsrovers Spirit en Opportunity die zich op dit moment al op Mars bevinden.
Met enkele nieuw ontwikkelde wetenschappelijke instrumenten aan boord zal de Mars Reconnaissance Orbiter hopelijk een heleboel vragen over Mars beantwoorden. NASA wil namelijk meer duidelijkheid over het klimaat, de geologische geschiedenis van Mars en over de mogelijke aanwezigheid van leven op Mars.
De kleuren zijn niet hetzelfde wat het menselijk oog zou zien, want de HiRISE-camera van de ruimtesonde sonde kan in een andere golflengte kijken dan mensen: in infrarood licht
Bron: HiRISE