Michael Garrett nieuwe directeur ASTRON

Professor dr. Michael Garrett volgt per 1 februari professor dr. Harvey Butcher op als Algemeen Directeur van ASTRON, de Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland, gevestigd in Dwingeloo. Garrett is bestuurslid van Europese projecten op het gebied van de sterrenkunde. Ook is hij lid van diverse internationale commissies, onder meer de International SKA Science Working Group.

Michael Garrett (42) is bijna elf jaar werkzaam geweest bij het Europese instituut JIVE (Joint Institute for VLBI in Europe), waarvan ASTRON gastheer is. Sinds 2003 is hij Directeur van JIVE. JIVE verwerkt met behulp van de correlator (supercomputer) van het European VLBI Network data van Europese radiotelescopen en verleent wetenschappelijke ondersteuning. Het belangrijkste project is e-VLBI, het ‘live’ verbinden van radiotelescopen over de gehele wereld met de centrale supercomputer bij JIVE via een glasvezelnetwerk.

Butcher is van plan zijn eigen programma van onderzoek in de sterrenkunde weer op te pakken en zal daartoe bij het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen zijn intrek nemen. Zijn onderzoek zal zich richten op de evolutie van melkwegstelsels sinds het moment dat de eerste melkwegstelsels vormden, de fysica van kosmische radiobronnen en de astrodeeltjesfysica.

Bron: NOVA