Succesvolle ruimtewandeling met nieuw record

Twee astronauten van het Internationale Ruimtestation ISS hebben gisteren met succes het koelingssysteem van het ISS in een definitieve plooi gelegd. Astronaute Sunitha Williams vestigde daarbij een record. Het omleggen van het koelingssysteem is van belang voor de aanhechting van de Europese en de Japanse laboratorium later dit jaar, de Columbus en de Kibo.

Michael Lopez-Alegria en Sunita Williams begonnen om 14.38 uur Nederlandse tijd aan hun tweede uitje op enkele dagen tijd. Woensdag waren ze ook al “uitgestapt” om leidingen voor de koeling van het complex om te leggen. Net zoals toen werden enkele vlokken gelekte ammoniak waargenomen, maar volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA is het giftige goedje niet in contact gekomen met het duo. In het luchtsas zijn wel preventieve decontaminatieprocedures uitgevoerd.

Het duo ontpopte zich tot ware elektricien, door te werken aan een kabelsysteem dat in de nabije toekomst energie van de zonnepanelen van het ISS aan het ruimteveer moet leveren wanneer dit aangekoppeld is. Zodoende zal de Shuttle twaalf dagen aan het complex kunnen hangen in plaats van de acht nu.

Deze ruimtewandeling duurde in totaal zeven uur en elf minuten. De 41-jarige Williams brak daarbij het gecumuleerde duurrecord in de ruimte wandelen voor een vrouw. Tijdens haar drie uitjes – allen tijdens haar eerste missie – vertoefde zij in totaal 22 uur 37 minuten in het absolute luchtledige. Williams onttroonde met haar record Kathryn Thornton.

Donderdag moet het duo opnieuw naar buiten. Op 22 februari is er een ruimtewandeling op Russisch gezag. Deze maand februari is wat ruimtewandelingen betreft de drukste maand ooit. Voor heel het jaar zijn niet minder dan 24 ruimtewandelingen gepland.