Astronaute verdacht van poging tot ontvoering liefdesrivale

De Amerikaanse astronaute Lisa Nowak is gearresteerd omdat zij een vrouw zou hebben willen ontvoeren die zij beschouwde als haar rivale in de strijd om de liefde van een ruimteveerpiloot. De 43-jarige Nowak, die in juli met een Shuttlevlucht naar het Internationale Ruimtestation ISS reisde, werd maandag aangehouden op een parkeerplaats op de luchthaven van Orlando.

Nowak was vanuit Houston daar naar toe gereden nadat zij er lucht van had gekregen dat haar rivale Colleen Shipman daarheen op weg was voor een mogelijke ontmoeting met Shuttlepiloot William Oefelein. Om onderweg geen tijd te verliezen met toiletbezoek had Nowak een speciale luier omgedaan, zoals ruimtevaarders aan het begin en einde van ruimtevluchten dragen om hun urine op te vangen. Shipman merkte op de parkeerplaats dat zij gevolgd werd. Toen zij in haar auto door Nowak belaagd werd, reed zij naar het parkeerwachtershuisje en liet de politie waarschuwen.

Een gealarmeerde agent zag hoe Nowak een tas met een pruik en een luchtbuks weggooide. In een tas die zij nog bij zich droeg vond de politie een hamer, een vlindermes, contant geld en vuilniszakken. In haar auto werden pepperspray, latex handschoenen en e-mails tussen Shipman en Oefelein gevonden, alsmede een routebeschrijving naar het woonadres van Shipman en een brief waarin Nowak haar liefde voor Oefelein betuigde. Volgens de politie verklaarde Nowak dat zij haar rivale alleen maar bang wilde maken, maar als zij schuldig wordt bevonden aan poging tot ontvoering kan zij levenslang krijgen. Nowak en Oefelein hebben nooit met elkaar gevlogen, maar kennen elkaar van de astronautenopleiding. Volgens het proces-verbaal was de relatie die Nowak met hem had (meer dan een werkrelatie, maar minder dan een romantische relatie). Nowak is volgens haar officiële biografie van de NASA gehuwd en heeft drie kinderen. Oefelein heeft twee kinderen, maar is ongehuwd.

Bron: AP