Heino Falcke benoemd hoogleraar tot Radboud Universiteit

Professor dr. Heino Falcke (1966) is benoemd tot nieuwe hoogleraar radiosterrenkunde en astrodeeltjesfysica bij de Afdeling Sterrenkunde in het Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics (IMAPP) van de Radboud Universiteit. Professor Falcke was al sinds 2003 als bijzonder hoogleraar aan de afdeling verbonden, maar is nu full-time in Nijmegen gekomen.

Professor Falcke is een veelzijdig astronoom, met als specialisatie de astrofysica van superzware zwarte gaten in de centra van melkwegstelsels, en de astrofysica van kosmische straling. Zijn interesse op het gebied van zwarte gaten gaat in het bijzonder uit naar het superzware zwarte gat in ons eigen melkwegstelsel. Het grootste deel van zijn tijd zal professor Falcke gaan besteden aan het detecteren van kosmische straling met de nieuwe Nederlandse radiotelescoop LOFAR.

Kosmische straling bestaat uit protonen en atoomkernen die vanuit het heelal de aarde met ongekende energieën bombarderen. Sommige van deze deeltjes halen energieën die meer dan een miljard keer hoger zijn dan we kunnen bereiken met de nieuwste generatie deeltjesversnellers op aarde. De oorsprong en de fysica van deze deeltjes is volledig onbekend en vormt een van de grootste uitdagingen in de moderne natuurkunde en sterrenkunde.

Bron: NOVA