Weeralarm: KNMI verwacht veel sneeuw morgen

Morgen trekt een omvangrijk sneeuwgebied traag van zuid naar noord over ons land. De voorste begrenzing van het gebied bereikt in de loop van de ochtend het zuiden en naar verwachting pas tegen de avond het noordoosten van het land. Het zwaartepunt van de sneeuwval wordt tijdens de avondspits boven het midden Nederland verwacht. Waarschijnlijk valt er 5 tot 10 cm sneeuw.

De laatste keer dat het in ons land op grote schaal sneeuwde was op 30 december 2005. Het KNMI gaf toen een weeralarm af voor sneeuwjacht, sneeuw in combinatie met een krachtige tot harde wind. Uniek was de sneeuwval op 2 en 3 maart 2005: in een groot deel van het noorden van ons land viel 20 tot ruim 50 cm. Ook begin maart 2006 viel in een strook over het midden van het land veel sneeuw, lokaal 25 cm.

De sneeuw luidt de overgang in naar een wisselvalliger en opnieuw zacht weertype waarmee de winter voorlopig weer van de baan is. Daarmee verovert deze winter een plaats bij de zachtste van de meetreeks. Het voorlopig gemiddelde van de wintertemperatuur ligt nu ruim 3 graden boven het langjarig gemiddelde van 3,3 graden en zo’n halve graad boven het gemiddelde van de zachtste winter ooit. Het koudegetal, berekend uit de totale hoeveelheid vorst is met 4,8 voorlopig het op drie na laagste sinds tenminste 1901.

Bron: KNMI