NASA bekijkt psychologische tests na liefdesdrama

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat bekijken of haar psychologische en medische tests voor astronauten moeten worden aangepast en aangescherpt. Aanleiding is het bizarre drama rond de astronaute Lisa Nowak, die is aangeklaagd wegens poging tot moord op een vermeende liefdesrivale.

NASA zal bepalen of er ‘lessen geleerd’ moeten worden, zei onderdirecteur Shana Dale donderdag tijdens een persconferentie in Washington. Volgens Dale zullen de screeningscriteria voor de astronautenopleiding onder de loep worden genomen en wordt bekeken hoe vaak astronauten tijdens hun carrière nog getest moeten worden.

Dale zei verder dat Nowak voorlopig met verlof is gestuurd. Ze heeft woensdag op Johnson Space Center in Houston een medische en psychologische test ondergaan nadat ze dinsdag door de rechter op borgtocht was vrijgelaten.

Nowak werd maandag aangehouden in Orlando. Op het vliegveld van die stad poogde ze haar vermeende rivale, luchtmachtkapitein Colleen Shipman, te overmeesteren. Het slachtoffer zou een verhouding hebben met marineofficier William Oefelein, een ruimteveerpiloot die in december voor het eerst met de Discovery naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) vloog. Ze kennen elkaar door trainingsvluchten.

De gedaagde wilde Shipman kennelijk ontvoeren. Ze reed de 1300 kilometer van haar woonplaats Houston naar Orlando in één stuk en was bewapend met een luchtdrukgeweer, een mes en pepperspray. Ze had zich vermomd met een pruik en een regenjas en droeg een luier om niet te worden belemmerd door een sanitaire stop. Uiteindelijk bespoot Nowak in een parkeergarage van de luchthaven de angstige Shipman in haar auto met pepperspray. Shipman wist echter weg te rijden en de politie te waarschuwen.

Naast poging tot moord is Nowak ook poging tot ontvoering, mishandeling, poging tot diefstal en vernietiging van bewijsstukken ten laste gelegd. Het is gissen naar het motief voor haar daad. Ze is onlangs gescheiden na een huwelijk van negentien jaar. Haar ex-man werkt ook voor NASA.

Bron: ANP