Opnieuw record voor astronaut International Space Station

Michael Lopez-Alegria, commandant van het ISS, en zijn landgenote Sunita Williams hebben gisteren hun derde en laatste ruimtewandeling in negen dagen tijd succesvol voltooid. De eerstgenoemde astronaut, Lopez-Alegria, vestigde tijdens deze laatste ruimtewandeling een nieuw Amerikaans record: hij bracht tijdens tien ruimtewandelingen ruim 61 uur en 22 minuten in de ruimte door. Dat is iets meer dan 21 minuten minder dan het wereldrecord, dat gevestigd is door de kosmonaut Anatoly Solovjov. Hij bracht meer dan 82 uur in de ruimte door.

Tijdens de afgelopen drie ruimtewandelingen hebben de twee astronauten een nieuw airconditioningsysteem en elektriciteitssysteem geïnstalleerd op het ruimtestation. De installatie van deze twee nieuwe systemen is noodzakelijk voor de installatie van een Japans en een Europese laboratorium in het ruimtestation ISS in het einde van 2007. Tevens hebben Williams en Lopez-Alegria hebben tijdens de wandelingen buiten het ruimtestation een landingssysteem voor Progress-vaartuigen geïnstalleerd en enkele zonnepanelen, die geen functie meer hadden, verwijderd.

De Russische kosmonaut Michail Tyurin, de derde bewoner van het ruimtestation, voert op 22 februari aanstaande een ruimtewandeling uit met de Amerikaan Michael Lopez-Alegria. Tijdens deze ruimtewandeling moeten de ruimtevaarders een kapotte antenne van een Russisch cargoschip verwijderen. Over 1,5 maand zullen er nieuwe mensen het ISS gaan bemannen.

Bron: Spaceflight Now