Planeet Saturnus dit weekend in oppositie

Ringenplaneet Saturnus staat morgen, zaterdag 10 februari 2007, in oppositie met de zon. Dat wil zeggen dat de planeet de hele nacht zichtbaar is. Saturnus staat dan het dichtst bij de aarde: op 8,2004 astronomische eenheden of 1.226.762 miljoen kilometer. De planeet heeft dan een magnitude van +0.1. Als de aarde precies tussen een planeet en de zon staat, spreekt men van een oppositie. Een oppositie is formeel gedefinieerd als een situatie waarin de rechte klimming van de zon en de planeet gezien vanaf de aarde 180 graden verschillen.

Saturnus staat natuurlijk bekend als ‘de planeet met de ringen’. De ringen zijn niet met het blote oog te zien, met een verrekijker is wel te zien dat Saturnus niet cirkelvormig is. Een kleine telescoop laat de ringen al goed zien. Met een telescoop met een goede optiek is de bekende Cassini-scheiding zichtbaar, een duidelijk waarneembare ruimte tussen de A- en B-ring (4650 kilometer breed) die wordt veroorzaakt door de maan Mimas. De scheidingen tussen de ringen worden wel gebruikt om de kwaliteit van telescopen te testen.


Saturnus is ’s avonds al te vinden boven de oostelijke horizon, als een heldere en geelgekleurde ‘ster’ in het sterrenbeeld Leeuw. De bekende ster Regulus is in de buurt van de planeet te vinden. Kaartje gecreëerd met het planetariumprogramma Stellarium

Bron: AstroVersum