Wetenschappers brengen ‘wandelkaart’ Mars uit

Het duurt nog even voor de mens op Mars staat, maar Duitse wetenschappers hebben alvast de eerste wandelkaart van de rode planeet gemaakt. Met een schaal van 1:50.000 biedt ze een goed uitgangspunt voor een verkenning van de regio Iani Chaos, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maandag bekend.

De kaart, compleet met namen en hoogtelijnen, is gemaakt met behulp van een camera aan boord van de Europese satelliet Mars Express. De wetenschappers zouden Mars graag helemaal in kaart willen uitbrengen. In een schaal van 1:200.000 zijn dan 10.372 afzonderlijke kaarten nodig. Het in kaart gebrachte Iani Chaos, 330 bij 430 kilometer, is bezaaid met rotsen en heuvels. De tussengelegen gebieden zijn vermoedelijk ooit ingestort toen het ijs onder het oppervlak smolt.

De Mars Express is het eerste ruimtetuig van Europa die een bezoek brengt aan de Rode Planeet. Het draagt zeven instrumenten en droeg ook de Beagle 2. De orbiter onderzoekt de atmosfeer van Mars. De Beagle 2, een lander, zou eigenlijk metingen uitvoeren op de planeet zelf, maar is door een of andere reden gecrasht.

De Mars Express en de Beagle 2 is een gezamenlijke missie. Het ESA project is ook het begin van een innovatieve manier om bouwstenen voor een goedkopere assemblage van toekomstige Europese ruimtevaartmissies te ontwikkelen. Het ruimtetuig is gebouwd en gelanceerd in verslagtijd en met veel lagere kosten dan vorige, gelijkaardige opdachten in de ruimte.


Het gebied Iani Chaos op schaal: 1:100.000

Bron: ANP