Franse astronaut komende herfst naar ruimtestation ISS

De zeer ervaren Franse astronaut Léopold Eyharts is uitgekozen om mee te reizen met de Space Shuttle Discovery om de Europese labomodule Columbus aan het International Space Station (ISS) te bemannen, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dinsdag bekendgemaakt. Eyharts zal in totaal twee maanden in het ISS en de module verblijven komende herfst.

De Space Shuttle Discovery moet komende herfst de cilindervormige labaratorium Columbus naar het ISS verschepen, om daar te worden geïntegreerd aan het bekende ruimtestation. Eyharts zal niet de enige zijn die aan de missie deelneemt, vijf Amerikaanse astronauten zullen ook meereizen en één Duitser, Hans Schlegel. Eyharts zal de Columbus uitvoerig testen in de twee maanden dat hij zal verblijven in het ISS. Twee maanden later vliegt hij met het ruimtevaartuig Endeavour weer naar de aarde. De Franse astronaut Léopold Eyharts is een ervaren astronaut. In 1998 verblijf hij onder naam van Franse ruimtevaartbureau CNES twintig dagen in het Russische ruimtestation MIR.

Volgens de Japanse ruimtevaartorganisatie zal astronaut Koichi Wakata in de herfst van 2008 de eerste Japanner zijn die vertrekt voor een langdurige missie naar het ISS, waar hij drie maanden zal verblijven. Wakata vloog eerder al in 1996 en 2000 en voerde toen drie ruimtewandelingen uit. Wakata zal de Japanse labomodule Kibo in die tijd gaan uittesten.

Bron: ESA