De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA wil toch proberen om de Japanse ruimtesonde Hayabusa, die op 26 november 2005 aankwam bij de asteroïde Itokawa, terug te laten keren op aarde. De sonde, die oorspronkelijk een capsule met daarin de sample zou laten neerkomen in Australië, in juni 2007, kon sinds lange tijd zijn antenne niet meer naar de aarde richten en daardoor was het niet mogelijk om de terugkeerprocedures op te starten. Nu de communicatie is hersteld wil JAXA een poging doen om de sonde toch terug te laten keren op aarde, al hebben de batterijen van de sonde het bijna begeven.
Hayabusa is de Japanse naam voor een valk. Deze naam is gegeven aan de Japanse ruimtesonde die de astroïde Itokawa heeft bezocht. De sonde staat formeel bekend onder de naam MUSES-C. Aankomstdatum bij het hemellichaam was 26 november 2005. De bedoeling van de sonde was het laten landen van een kleine robot op de asteroïde, die met camera uitgerust over het oppervlak zou ‘springen’; het voortbewegen middels wielen heeft in een dergelijke omgeving met geen of zeer weinig zwaartekracht geen nut. Helaas is de robot nooit aangekomen op de asteroïde.
Een ander doel van de sonde Hayabusa was het afschieten van een kogel op de asteroïde en het daardoor vrijgekomen stof opvangen. Dit is waarschijnlijk gelukt. Helaas kreeg de sonde kort hierna problemen met de besturing. Het Japanse team heeft daardoor een ander traject moeten nemen om de sonde naar de aarde te krijgen. Oorspronkelijk zou Hayabusa een capsule met daarin de sample laten neerkomen in de woestenij van Australië, in juni 2007. Door de defecten aan de sonde zal deze reis ongeveer 3 jaar langer gaan duren.
Bron: Spaceflight Now