Ster 18 Scorpii is bijna identiek aan de zon

Een team van astronomen van het Amerikaanse Lowell observatorium hebben bij de zonachtige ster 18 Scorpii sterke veranderingen in de helderheid gemeten. In vergelijking met de zonnecyclus – die tien jaar duurt – heeft 18 Scorpii een zevenjarige cyclus. Ondanks deze tegenstelling is de ster bijna identiek aan de zon; onder andere de temperatuur, de lichtkracht en de massa van de ster is hetzelfde als bij de zon.

Uit verschillende observaties gedurende een aantal jaren blijkt dat de veranderingen in helderheid van de sterren ook bijna hetzelfde zijn. Volgens Jeffrey Hall van het Lowell observatorium verandert de helderheid van de zon tijdens de tienjarige cyclus met slechts 0,1 procent en de helderheid van 18 Scorpii varieert met circa 0,09 procent. “Dat is bijna identiek. Tevens worden de sterren ook allebei helderder als ze meer activiteit tonen.”

Het team heeft de metingen verricht met de Solar-Stellar spectrograaf van het Lowell observatorium. Aan de hand van de gegevens en eigenschappen van zonachtige sterren kunnen wetenschappers op aarde afleiden of er veel sterren in het heelal zijn die bijna identiek zijn aan onze ster. Wetenschappers hopen met de resultaten ook te voorspellen hoe de zon de komende miljarden jaren gaat veranderen. En natuurlijk de belangrijkste vraag: draaien ook om andere sterren planeten met eventuele levensvormen?


18 Scorpii

Bron: SpaceRef