Beagle 2 nog steeds niet gevonden

NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) heeft met zijn High Resolution Imaging Science Experiment camera (HiRISE) foto’s gemaakt van het gebied waar men dacht dat de Beagle 2 was gecrasht. Uit nieuwe beelden van de MRO blijkt dat er geen Beagle 2 te zijn is.

Op de nieuwe beelden van de krater H2O moest men het bewijs vinden voor de mislukte landing van de Beagle 2. De Beagle 2 moest geland zijn in een ellipsvorm van ongeveer 50 km bij 10 km. De nieuwe foto van de MRO toont geen enkele kenmerk in de krater die met de Beagle 2 kan worden vergeleken. Op eerdere foto’s van de Mars Global Surveyor dacht men nog vier zonnepanelen en de airbags te zien.

"Natuurlijk is dit teleurstellend. We hadden gehoopt dat de HiRISE kenmerken in de krater had kunnen vinden, maar dit is niet het geval. Ondanks ben ik toch heel erg dankbaar aan het camerateam van NASA’s Jet Propulsion Laboratiory en de University of Arizona voor het proberen en het verbeteren van de kwaliteit van de foto. Ik blijf optimistisch dat toekomstige beelden ons wel kunnen vertellen waar de rustplaats is van de Beagle 2”, aldus Colin Pillinger, wetenschapper van de Beagle 2 missie.

Bron: SpaceRef