NASA en Virgin Galactic gaan samenwerken

NASA heeft een samenwerkingscontract van twee jaar getekend met Virgin Galactic, Richard Branson’s bedrijf voor ruimtetoerisme. De organisaties hopen samen nieuwe technologie te ontwikkelen voor commerciële ruimtevluchten.

Tegen 2008 wil Virgin topman Richard Branson zes passagiers meenemen voor een vlucht rond de aarde in zijn SpaceShipTwo. Om dat mogelijk te maken, doet Branson een beroep op de wetenschappers en faciliteiten van het NASA Ames onderzoekscentrum in Silicon Valley.

Maar de samenwerking gaat verder dan toeristische ruimtevluchten. Beide partijen zullen zich verdiepen in nieuwe technologieën zoals hybride raketmotoren en razendsnelle hypersonische voertuigen die maar liefst vijf keer zo snel gaan als het geluid.

Bij recente besparingen werd het budget van NASA drastisch teruggeschroefd. Dat beperkte de mogelijkheden van het onderzoekscentrum aanzienlijk. Dan Coughlin is dan ook erg enthousiast over zijn overeenkomst met Virgin.

“Dit is een nieuw soort samenwerking tussen privé- en openbare organisaties en kan heel wat voordeel opleveren. Tegelijk kunnen we een nieuwe industrie creëren”, luidt het. Coughlin werkt voor NASA’s Space Portal, een nieuw onderdeel dat zich vooral toelegt op ruimtetoerisme.

“Virgin Galactic kijkt er al naar uit om nieuwe verkenningsmethodes te ontwikkelen en hypersonisch reizen mogelijk te maken”, zegt Virgin Galactic chief operating officer Alex Tai.

Tickets reserveren voor 2009 is al mogelijk. Let wel dat u een kleine 152.000 euro op uw bankrekening hebt staan alvorens u boekt.

Bron: Virgin Galactic