Nederlandse Sterrenkunde Olympiade van start

Op 22 februari 2007 ging de eerste Nederlandse Sterrenkunde Olympiade (NeSO) van start. De Sterrenkunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren in de bovenbouw HAVO/VWO. De winnaar mag een eigen waarneemproject uitvoeren op de Sterrenwacht van La Palma op de Canarische Eilanden.

Eindelijk, in navolging van diverse andere olympiades, is er nu ook een Sterrenkunde Olympiade! Doe mee en win je eigen waarneemproject op La Palma! De Sterrenkunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren in de bovenbouw HAVO / VWO. Voorkennis is niet nodig. Je zult merken dat je juist een heleboel leert over sterrenkunde door de toets in te vullen.

En hoor je bij de 20 beste inzenders? Dan ga je door naar de tweede ronde en word je uitgenodigd voor een geheel verzorgde masterclass aan de Sterrewacht Leiden. Een week lang krijg je colleges over alles wat met sterrenkunde te maken heeft: van exoplaneten tot zwarte gaten. De docenten zijn sterrenkundigen van verschillende Nederlandse universiteiten. En natuurlijk is er ook tijd voor de nodige ontspanning!

Alles wat je tijdens de masterclass hebt geleerd, breng je in de praktijk tijdens de finale. De winnaar van de finale wint een vliegreis naar La Palma op de Canarische Eilanden en mag daar een eigen waarneemproject uitvoeren met een professionele telescoop.

Bron: Sterrenkunde Olympiade