Japan lanceert succesvol twee satellieten

Zaterdagochtend heeft Japan een nieuwe spionagesatelliet en een experimentele observatiesatelliet gelanceerd. De lancering vond plaats om 06.41 uur Nederlandse tijd op de basis Tanegashima met een H2A-draagraket. De lancering was eerder al enkele malen uitgesteld.

De uitgezette ultrageheime radarspionagesatelliet vervolledigt een vloot van drie andere satellieten waarmee Tokio vooral Noord-Korea met zijn nucleaire ambities in de gaten wil houden. Japan kan nu dagelijks de hele wereldbol in de gaten houden, naar verluidt ook bij slechte weersomstandigheden op de grond.

De vorige lanceringen vonden plaats in 2003 en 2006. Tot de bouw van spionagesatellieten was besloten nadat in 1998 Noord-Korea een langeafstandsraket over de Japanse rijk had afgevuurd, terwijl Noord-Korea zei dat het om een ruimteraket ging.

Bij een mislukte lancering van de H2A raakte Japan al twee spionagesatellieten kwijt en diende de raket meer dan een jaar aan de grond te blijven. De lancering van zaterdag was ook de eerste keer dan de H2A weer twee ladingen meevoerde. De experimentele satelliet, die over optische uitrusting beschikt, moet technologie voor toekomstige kunstmanen uittesten.