‘Iran brengt raket met satelliet de ruimte in’

Volgens de Iraanse staatstelevisie heeft Iran tijdens de voorbije zeven weken in het geheim één of meerdere satellieten in de ruimte gebracht. Volgens een medewerker van het ‘Iranian Aerospace Research Institute’ is de raket uitgerust met een satelliet met een bepaald systeem dat is gefabriceerd is door het land in het Midden-Oosten.

Een tijd geleden stelde het Amerikaanse vaktijdschrift Aviation Week Space Technology al dat Iran enkele satellieten zou gaan lanceren. Het tijdschrift schreef onder andere: “Indien Iran zelf een satelliet lanceert, werpt dat een nieuw licht op de strategische capaciteiten van het land”. In de eerstvolgende editie van het weekblad is te lezen dat Iran een raketlanceerinstallatie van 30 ton heeft omgebouwd tot een lanceerbasis voor satellieten.

Iran bracht in 2005 al een satelliet in een baan om de aarde, maar die werd in Rusland gebouwd en gelanceerd met een Russische draagraket.

Teheran heeft aangegeven de komende jaren nog verscheidene satellieten in een baan om de aarde te willen brengen. De Sina-1 doet volgens de officiële lezing dienst als onderzoeks- en communicatiesatelliet.

Bron: Al Jazeera English