Succesvolle swing-by door Rosetta langs Mars

Tijdens zijn 7 miljard kilometer lange reis op weg naar Churjumov-Gerasimenko, heeft komeetjager Rosetta een beslissende manoeuvre succesvol uitgevoerd. De sonde scheerde zondagochtend op 250 kilometer afstand over het oppervlak van de Rode Planeet Mars.

Tijdens de manoeuvre was het contact met Rosetta tijdelijk onbereikbaar voor het controlecentrum op aarde. Na een kwartier radiostilte werd het contact weer hersteld, meldde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De satelliet, die bezig is met een van de langste en duurste tochten in de geschiedenis van de onbemande ruimtevaart, maakte gebruik van de zwaartekracht van de Rode Planeet om zijn koers aan te passen. Rosetta werd drie jaar geleden gelanceerd en moet volgens planning in 2014 aankomen bij de komeet 67P/Churjumov-Gerasimenko (CG).

Doordat Rosetta zondagochtend achter Mars langs vloog, was er geen contact met het controlecentrum in het Duitse Darmstadt en wist men niet of de satelliet nog op koers lag. Bovendien moest de sonde het 24 minuten doen zonder het zonlicht dat zijn twee grote zonnepanelen voedt.

Dat Rosetta een koers had waardoor Mars tussen de zon en sonde kwam te staan, was niet voorzien, maar werd onoverkomelijk toen de lancering van Rosetta drie jaar geleden moest worden uitgesteld. De meest essentiële onderdelen draaiden die spannende minuten op batterijen die niet voor die taak zijn ontworpen.

Het uiteindelijke doel van Rosetta is om als eerste sonde met een komeet mee te vliegen en er in een baan omheen te draaien. Vervolgens plaatst het een lander op de kern van 67P/Churjumov-Gerasimenko om te onderzoeken hoe de ijsklont, naarmate het de zon nadert, verandert in een stof en gasafstotend projectiel.

Tijdens de swing-by van Rosetta langs Mars, heeft Rosetta uiteraard foto’s gemaakt van de Rode Planeet. AstroVersum heeft ze voor je verzameld, en zijn hieronder te zien.


Dit ultravioleet beeld van Mars is genomen op 24 februari 2007 met de OSIRIS-camera


Atmosfeerstructuren kunnen gezien worden op deze foto van Mars

Bron: ANP / ESA