Eerste bouwsteen gelegd voor ‘Europese ruimtehaven’

Op de basis Kourou in Frans Guyana is maandag de eerste steen gelegd van een Russisch lanceerplatform. De installatie is bedoeld voor Soyuz-raketten, die door de locatie nabij de evenaar meer vracht in een geostationaire baan rond de aarde kunnen brengen dan vanaf hun thuisbasis in Kazachstan. De Soyuz-raket is een Russische raket die werd gebruikt voor het lanceren van Soyuz-capsules.

Als onderdeel van de ceremonie werd een steen uit Bajkonoer (Kazachstan) in de bouwput gelegd. De steen is afkomstig van het lanceerplatform vanwaar de Rus Joeri Gagarin in 1961 als eerste mens de ruimte in werd geschoten. De eerste Soyuz-lancering vanaf de ‘Europese ruimtehaven’ in Zuid-Amerika staat eind 2008 gepland. De verwachting is dat de Russische raket een belangrijke rol zal spelen bij het lanceren van satellieten voor het Europese plaatsbepalingssysteem Galileo.

Voorheen werden Soyuz-raketten alleen vanaf het Kosmodroom van Baikonoer gelanceerd, de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Het platform bevindt zich 200 kilometer ten oosten van het Aralmeer, niet ver van de Syr Darja. Tot vandaag speelt de lanceerbasis een belangrijke rol in de ruimtevaart voor onbemande en bemande lanceringen. Er kunnen Soyuz, Proton, Tsyklon, Dnepr en Zenit raketten gelanceerd worden, waarvan de Soyuz-raket ook gebruikt wordt voor bemande ruimtemissies.

Bron: Volkskrant