De explosie vorige week van een oude Russische brandstoftrap van een raket heeft een grote hoeveelheid ruimtepuin in een baan om de aarde achtergelaten. De brokstukken vormen een risico voor het ruimtestation ISS en zullen dat jaren blijven. In totaal worden door Amerikaanse ruimtevaartautoriteiten ruim 1100 brokstukken groter dan 10 centimeter met radar gevolgd, zo meldt de BBC.
Het puin bevindt zich in een baan waar materiaal relatief lang kan blijven hangen voor het terugvalt en verbrandt in de atmosfeer. Vorige week explodeerde de oude tweede trap van een Russische Proton-raket die vorig jaar februari werd gelanceerd vanuit de basis in Bajkonoer in Kazachstan. De lancering, bedoeld om een Aarabische satelliet in een baan om de aarde te brengen, mislukte.
De Arabsat-4 satelliet kwam in een verkeerde baan en werd opzettelijk in de dampkring verbrand. De tweede trap van de proton zweefde sindsdien rond. Waarom hij op 19 februari ontplofte is onbekend.
Het ruimtestation ISS heeft een schild dat het beschermt tegen objecten kleiner dan 1 centimeter doorsnee. Ook kan het een gunstige oriëntatie kiezen, als een object te dicht in de buurt dreigt te komen. Eerder dit jaar maakten ISS-officials zich al zorgen over puin van de proef die de Chinezen deden met het neerhalen van een oude satelliet vanaf aarde met een botsraket. Daarvan worden 817 fragmenten met de radar gevolgd. Het risico voor ISS werd toen tot 60 procent groter geschat dan normaal.
Bron: Volkskrant