De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft onlangs nog twee bijzondere foto’s van planeet Mars uitgebracht, beide gemaakt door de sonde Rosetta. Op foto’s zijn onder andere de schaduw van maantje Phobos te zien op het Martiaanse oppervlak van de Rode Planeet en een 3D-weergave van de vierde planeet van ons zonnestelsel.
De foto van Phobos is onderdeel van een filmpje dat de overgang van het maantje toont op het oppervlak op Mars. De foto’s werden gemaakt op 24 februari jongstleden vanaf 22.08 uur Nederlandse tijd. Phobos is de grootste van de twee manen van Mars : Deimos en Phobos. Phobos is het dichtst bij Mars van de twee manen, op zo’n 6000 kilometer boven het oppervlak van Mars. Met een diameter van ongeveer 22,2 kilometer, is het een van de kleinste maantjes in ons zonnestelsel en lijkt ook op een aardappel.
Phobos werd, evenals Deimos, de tweede maan van Mars, ontdekt door Asaph Hall op 18 augustus 1877 en is gefotografeerd door Mariner 9 in 1971, Viking 1 in 1977 en door het ruimtevaartuig Phobos in 1988. Phobos en ook zijn broertje Deimos zijn waarschijnlijk twee ingevangen planetoïden.
Tevens heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een 3D-weergave van Mars gepubliceerd. De Rode Planeet is in 3D te zien wanneer je een brilletje opzet met aan de linkerkant een rood stukje plastic en aan de andere kant een blauw stukje plastic. Uiteraard krijgt de planeet dan wel een andere kleur.
Bron: ESA