Morgen: Totale maansverduistering in Nederland!

Op 3/4 maart 2007 vindt er in verschillende continenten op de wereld een totale maansverduistering plaats, waaronder in de Benelux. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KMNI) is de kans groot dat het in het westen, zuiden en oosten van Nederland onbewolkt zal zijn tijdens de totale maansverduistering. Mocht het toch bewolkt zijn in jouw woonplaats, dan kan je de maansverduistering ook live bekijken op AstroVersum!

Volgens het KNMI beloof het zaterdag een zeer onstuimige en natte dag te worden, maar uitgerekend in de avonduren komen we onder de invloed van een zwakke rug van hoge drukgebied. De kans dat het tijdens de maansverduistering opklaart is groot. In het noorden van het land wordt het weer waarschijnlijk wat minder gunstig en zeker in het uiterste noorden is er kans op bewolking. Maar ook hier zal tijdens een opklaring ongetwijfeld ook nog iets van de maansverduistering te zien zijn.

De verduistering vindt iets meer dan 1 dag plaats na de bedekking van planeet Saturnus door onze naaste buur. Tijdens de verduistering staat de maan in het sterrenbeeld Leo en beweegt de orbitale baan van de maan door de noordelijke helft van de schaduw van de aarde. Een maansverduistering treedt op wanneer de maan door de schaduw van de Aarde beweegt. Er valt dan geen direct zonlicht meer op de maan.

Meer informatie is te vinden in het artikel: Maansverduistering 3 maart 2007.

De totale maansverduistering van 3/4 maart 2007 zal live via een webcam op AstroVersum te volgen zijn en zal op 3 maart om 20.00 uur beschikbaar zijn!