Atlas-5 raket lanceert militaire satellieten

Vanop Cape Canaveral in Florida heeft een krachtige Atlas-5 draagraket van Lockheed Martin met succes vijf satellieten uitgezet in de ruimte. De raket vertrok om 4.10 uur Nederlandse tijd. 66 Minuten later waren alle satellieten die meegenomen waren met succes uitgezet.

Het was een moeilijke lancering, omdat twee verschillende banen dienden geviseerd te worden. Er waren daarvoor drie ontstekingen van de bovenste trap nodig, wat altijd leidt tot bibberen bij de vluchtleiding en de klanten. En er was een nieuw vluchtleidingssysteem bij deze lancering.

De nuttige lading betrof de Oribital Express als demonstratie van het bijtanken van ruimtetuigen in een baan om de aarde, de technologische demonstratiesatelliet Midstar 1, de experimentele onderzoekssatelliet STPSAT 1, de technologische demonstratiesatelliet CFESAT, en de kadettensatelliet FalconSat 3.

Het was de negende lancering van een Atlas-5 raket die een concurrent is van de Europese Ariane 5. Het was in totaal het 80ste succes op rij sinds 1993 van een reeks Atlasraketten.

Bron: Spaceflight Now