Succesvolle lancering van Ariane V met satellieten

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana is gistervanavond laat een Ariane V draagraket met twee satellieten gelanceerd, zo was rechtstreeks te volgen. De eerste Ariane-raket dit jaar vertrok om 23.03 uur Nederland tijd met een Britse militaire telecomsatelliet, de Skynet 5A, en de Indiase Insat 4B richting de ruimte. De twee satellieten zijn een half uur na de lancering vrijgekomen in een geosynchrone baan rondom de aarde.

De Ariane V is de 5e generatie draagraketten van het Ariane programma. De Ariane V wordt ontwikkeld en geconstrueerd door de ESA, maar geëxploiteerd door Arianespace die ze gebruikt om commerciële kunstmanen te lanceren. De Ariane V wordt in Europa gebouwd waarna ze naar Frans-Guyana wordt verscheept en geassembleerd.

De Ariane V kan grotere ladingen aan dan de Ariane IV en andere commerciële raketten. Om de concurrentie voor te blijven wordt ook het draagvermogen sterk verbeterd (van 7.400 kg tot een 12.000 kg in 2006). Oorspronkelijk was het ook de bedoeling dat de Hermes (een soort Space Shuttle van de ESA) gebruik zou maken van de Ariane V, maar dit project is stopgezet.

Bron: Spaceflight Now