De meeste studenten zullen het verhaal ongetwijfeld al vele malen hebben gehoord en toch verslapte de aandacht geen moment. Geen geroezemoes, alleen starende blikken en gespitste oren. Edwin ‘Buzz’ Aldrin, in 1969 de tweede mens ooit op de maan, gaf dinsdagmiddag een lezing over ruimtevaarttechniek op de TU Delft.
De maanwandelaar was uitgenodigd ter ere van het 20-jarig bestaan van het Ruimtevaartdispuut van de universiteit. Veel nieuws had de inmiddels 77-jarige Aldrin niet te melden, maar zijn levensverhaal kon rekenen op een staande ovatie van de ruim 1300 aanwezige studenten.
Wubbo Ockels, in 1985 de eerste Nederlandse astronaut, verwoordde de gevoelens van het publiek waarschijnlijk het beste. Hij was gevraagd vooraf een korte lezing te geven. “Buzz is getuige van het grootste dat de mens ooit heeft bereikt. Het voelt alsof ik in het voorprogramma sta van een grote rockartiest, van de Rolling Stones bijvoorbeeld”, aldus Ockels.
Aldrin is een mediagenieke man die zichtbaar ontspannen genoot van de aandacht die hem ten deel viel. Het is duidelijk dat de ‘bejaarde’ astronaut nog lang niet versleten is. Alleen zijn grijze haar en kalende hoofd verraden dat de man al heel wat jaren meegaat. Het leven van ‘Buzz’ is bijna net zo opvallend als zijn maanreis. Hij begon zijn carrière als glansrijk gevechtspiloot, in navolging van zijn vader.
In de jaren zestig maakte hij de overstap naar de ruimtevaartorganisatie NASA. “Ik heb ze daar maar niet verteld dat de meisjesnaam van mijn moeder maan is”, grapte Aldrin. “Ze zouden nog denken dat ik een streber was.”
Na enkele ruimtereizen en -wandelingen mocht hij in 1969 mee met de Apollo-11-missie met als bestemming de maan. Daar zette hij op 20 juli 1969 de maanmodule veilig op het maanoppervlak. “The Eagle has landed”, de meest legendarische woorden die Aldrin uitsprak. Buzz repte in zijn levensverhaal met geen woord over het feit dat niet hij, maar Neil Armstrong als eerste de schitterende eenzaamheid van de maan betrad. “Ieder jaar houden we een reünie met de jongens uit die tijd, maar echte kameraden zijn we niet.”
Wel kreeg hij regelmatig de lachers op zijn hand. “Ik vroeg me op de maan werkelijk af waarom ik een horloge bij me had. Wat heb je eraan om in de ruimte te weten hoe laat het in Houston is? Wel goede reclame voor de fabrikant trouwens, ik heb dit verhaal al honderden keren afgestoken.”
Na zijn terugkeer op aarde zakte de ruimteheld gescheiden en verslaafd weg in een depressie. Na een moeizaam proces kroop hij uit de goot en ontpopte zich tot alleskunner. Hij schreef boeken, adviseerde NASA en bedacht een computerspel over de ruimte. En overal waar Aldrin komt trekt men de portemonnee voor een toespraak. Veel tijd had ‘Buzz’ dinsdag dan ook niet. Hij stapte na afloop direct op het vliegtuig voor een driedaagse ruimtevaartconferentie in het Duitse Bremen.
Bron: Telegraaf