Progress M-58 stuwt ISS vijf kilometer hoger

Het Russische cargo Progress M-58 heeft succesvol de baan van het International Space Station (ISS) verhoogd, aldus de woordvoerder Igor Panarin van de Russische vluchtleiding Tsoup vanmiddag. Panarin bevestigde zojuist dat de motoren van de vaartuig de vereiste tijd goed hebben gefunctioneerd. De baan van het ruimtestation is met deze onderneming ruim vijf kilometer verhoogd, waarna de baan nu een hoogte van 337 kilometer heeft.

De acht motoren van de Progress M-58, momenteel hangende aan de Russische Zvezda-module, kwamen rond 05.47 uur Nederlandse tijd tot ontbranding. De ontbranding duurde ongeveer 12,5 minuten, terwijl de drie bemanningsleden een poging ondernamen om te gaan slapen.

Het manoeuvre was noodzakelijk om de bemande capsule Soyuz TMA-10 zo komende maand veilig aan het station te laten bevestigen. Dat ruimtevaartuig zal de Italiaan Charles Simonyi en de Russen Fedor Joertsjikin en Oleg Kotov naar het ISS brengen. Ook werd de terugkeer en landing bevorderd van de Soyuz TMA-9 die op 20 april met de veertiende hoofdbemanning van het ISS weer naar de Aarde moet terugkeren. De Progress M-58 wordt op 27 maart ontkoppeld en zal samen met een hele lading aan afval verbranden in de atmosfeer van de Aarde. Wat overblijft valt stilletjes in de Stille Oceaan.

Bron: NASA