ALMA prototypeschotels doorstaan eerste grote test

De Atacama Large Millimeter Array (ALMA) heeft begin maart een mijlpaal bereikt. Op de ALMA testfaciliteit in New Mexico zijn twee prototype radioschotels succesvol gekoppeld en hebben een astronomische waarneming gedaan. Op een locatie in New Mexico, VS, worden nu proefantennes getest. De eerste testschotels die gekoppeld zijn hebben met zeer hoge resolutie radiogolven afkomstig van Saturnus gemeten.

ALMA is een groot internationaal observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) dat in 2012, als het project helemaal is gerealiseerd, uit 66 schotelantennes met elk een diameter van 12 meter bestaat. Het wordt op grote hoogte gebouwd: op de Chajnantor-vlakte in de Chileense Andes, 5000 meter boven de zeespiegel.

ALMA gaat straling opvangen met een golflengte rond de 0,5 millimeter. Zulke straling schijnt ongehinderd door stofwolken in de ruimte heen, die zichtbaar licht tegenhouden. De kernen van verre, jonge sterrenstelsels en de geboorteplaatsen van sterren en planeten in onze eigen Melkweg zijn nu juist altijd gehuld in zulke stofwolken. Met ALMA zullen de processen die zich hier afspelen voor het eerst live en in detail bekeken kunnen worden.

Bron: NOVA