Grote krater in Californië waarschijnlijk van meteoriet

Een krater van 5,5 kilometer die in de Amerikaanse staat Californië verborgen lag onder een laag leisteen, is mogelijk het gevolg van een meteorietinslag. Wetenschappers vermoeden dat de krater 37 tot 49 miljoen jaar geleden is veroorzaakt. Het gapende gat in de bodem werd gevonden tijdens onderzoek voor oliewinning in de regio San Joaquin.

De ontdekking werd bekendgemaakt op de Lunar and Planetary Science Conference in Houston. De gegevens van een seismisch onderzoek tonen aan dat er een duidelijke cirkelstructuur van 1490 tot 1600 meter onder zeeniveau te vinden is op de plek waar de meteoriet vermoedelijk is ingeslagen, lang geleden.

De structuur van het Eiland van Victoria, zo is de krater vernoemd na de ontdekking, heeft een concentrische rand die als het ware een “centrale ondersteuning” omringt – een piek in het centrum – dat een belangrijk kenmerk is van inslagkraters.

Uit onderzoek van de universiteit San Diego blijkt dat de krater niet is veroorzaakt tijdens het zogeheten Eoceen-bombardement, dat ongeveer 35 miljoen jaar geleden plaatsvond. Eén van de grootste inslagkraters in de wereld – de 45 kilometer brede Chesapeake-krater bij oostelijke kust van Noord-Amerika – is van deze periode.

“Het zou interessant zijn als deze krater aan die tijd wordt verenigd, maar onderzoek toont aan dat er van die mogelijkheid geen sprake is”, aldus een onderzoeker van de Universiteit van San Diego.

Het Eiland van Victoria is niet de eerste grote krater die onlangs gevonden is. De 1300 meter brede Cowell-krater is ook gevonden in Noord-Amerika en dateert waarschijnlijk uit het Mioceen (5 tot 24 miljoen jaar geleden).

Bron: BBC