Met mechanische slurf moet maanstof gewonnen worden

Een olifant op de maan zou enorme schadelijke stofwolken veroorzaken. Toch is het dier de inspiratie geweest voor de ontwikkeling van een mechanische slurf waarmee maanstof op verantwoorde wijze kan worden gewonnen. Het onderzoek is onlangs gepresenteerd op een congres in Houston, Texas.

Het oppervlak van de maan bestaat voor een groot deel uit maanstof, regoliet. Dat bevat onder meer zuurstof en water, onontbeerlijke grondstoffen voor een mogelijk permanente bewoning van de maan in de toekomst. Maanstof kan echter door zijn zeer fijne structuur zowel de ademhalingswegen van astronauten als hun kwetsbare apparatuur beschadigen, heeft eerder onderzoek van NASA uitgewezen.

Onderzoekers van de universiteit van Tennessee hebben nu een magnetische slurf ontwikkeld waarmee het fijne stof kan worden opgezogen zonder dat het zich hinderlijk verspreidt en toekomstige maanbewoners en hun spullen schade toebrengt, meldt het blad New Scientist deze week.

De magnetische buis kan het stof opzuigen zonder dat het verwaait omdat het maanstof metalen bevat. De slurf is voorzien van magnetische ringen die het regoliet in het midden van de buis houden en verder transporteren, zodat de slurf zelf ook stofvrij blijft.

Op de conferentie van de Lunar and Planetary Society in Houston kwam maanstof nog op een andere manier ter sprake. Het stof kan volgens Hongaars onderzoek ook gebruikt worden om de grote temperatuurwisselingen die op de maan heersen, op te vangen.

De temperatuur op de maan varieert van 100 graden Celsius overdag tot min 150 ‘s nachts. Tien à 15 meter onder het maanoppervlak is het dankzij de isolerende werking van het dikke pakket maanstof slechts min 20. Het bouwen van behuizingen onder de grond is vanwege het risico van verspreiding van het maanstof minder wenselijk. Volgens de Hongaren zouden toekomstige woonruimtes wel met zakken maanstof tegen de temperatuurverschillen kunnen worden beschermd.

Bron: Volkskrant