Lancering Falcon 1 gedeeltelijk gelukt

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Geen categorie

De tweede proeflancering vannacht van een Falcon 1 draagraket is wellicht niet helemaal gelukt. Toch heeft de initiatiefnemer het over een geslaagde lancering. De Falcon 1 is de eerste volledig met privékapitaal ontwikkelde draagraket die voor – goedkoop – ruimtetransport moet dienen. De vlucht in maart 2006 mislukte volkomen, door een brandstoflek in de eerste, herbruikbare trap die de naam Merlin kreeg.

De raket is ontwikkeld en gebouwd door het Californische bedrijf SpaceX, dat voor de lancering om 02.10 uur Nederlandse tijd een atol op de Marshalleilanden in de Stille Oceaan gebruikte. Het was toen al de tweede poging van de dag want 75 minuten eerder werd de lanceerprocedure een fractie voor lift-off afgebroken wegens te weinig druk in de Merlin.

Eenmaal de Falcon 1 wel was vertrokken, brandde die trap nominaal en werd de neuskegel netjes afgeworpen. Vijf minuten en vijf seconden na lift-off en zowat twee minuten van de tweede trap vielen echter de telemetrie en de meegevoerde webcam uit. Net daarvoor was op de spectaculaire rechtstreekse videobeelden een rolbeweging van de raket te zien.

Betrouwbare websites rapporteerden dat er in kantoor van SpaceX in Washington al champagne vloeide, terwijl onduidelijk was wat er precies was gebeurd. Ruim een half uur na het tijdstip waarop de meegevoerde lading van het Pentagon diende uitgezet te zijn, liet Elon Musk van SpaceX weten dat de Falcon 1 wellicht niet de beoogde lage cirkelvormige baan heeft bereikt en misschien terug de atmosfeer is ingedoken.

Musk voegde eraan toe dat negentig procent van het lanceersysteem zijn deugdelijkheid heeft bewezen en dat het hem niet nodig lijkt een nieuwe testvlucht te lanceren, alvorens bij de eerste operationele missie een satelliet van het Amerikaanse leger mee te nemen. “Ik denk dat het fair is dit een succes te noemen”, zo werd de topman van SpaceX geciteerd.

Bron: Space.com