Lancering Space Shuttle Atlantis alweer uitgesteld

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten om de Space Shuttle Atlantis niet te lanceren in april, maar op waarschijnlijk 11 mei. Deze beslissing is genomen na overleg over de vordering van de reparatie aan de externe brandstoftank van de Shuttle. NASA heeft tot 21 mei om de Space Shuttle te lanceren, anders moet de ruimtevaartorganisatie weer wachten tot 8 juni van dit jaar.

Een tijd gelegen sloegen hagelstenen zo groot als golfballen honderden deuken in het schuim van de externe brandstoftank. Ook tientallen hittewerende tegeltjes en de koolstofpanelen aan de vleugelvoorranden raakten beschadigd. Volgens programmamanager Wayne Hale van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is het de ernstigste schade die ooit aan de shuttle is toegebracht door hagelstenen. Het ruimteveer werd later die week voor reparatie teruggereden naar zijn hangar, het Vehicle Assembly Building.

Missie STS-117 staat gepland nadat het Russische Soyuz weer teruggekeerd is van het Internationale Ruimtestation ISS. De Soyuz levert een nieuw team af en brengt het oude team weer terug naar aarde rond eind april. Tussen het loskoppelen van de Soyuz en het aankoppelen van de Space Shuttle aan het ISS moet enige tijd zitten.

Bron: New Scientist