Ruimtetoerist neemt computerponsband mee naar de ruimte

De vijfde ruimtetoerist, de Amerikaanse miljardair van Hongaarse afkomst Charles Simonyi, neemt een oude computerponsband mee naar het Internationale Ruimtestation ISS. "Ik neem een ponsband mee van de Russische computer Oeral-2 die ik in 1964 in Hongarije heb geprogrammeerd”, zei Simonyi. Hij is tevens een van de breinen en oprichters van het Amerikaanse softwaregigant Microsoft.

"Ik heb die ponsbanden in mijn brandkast bewaard en ik neem een ervan mee om me eraan te herinneren waar alles is begonnen”, aldus de 58-jarige ruimtetoerist die op zijn zeventiende zijn vaderland heeft verlaten om uiteindelijk de toonaangevende schepper te worden van de Microsoft computerprogramma’s Word en Excel. Nadien richtte hij onder de naam Intentional Software Corporation zijn eigen bedrijf op.

Simonyi vertrekt op 7 april op Baikonoer met de Sojoez TMA-10 naar het ISS, in het gezelschap van de Russische kosmonauten Fjodor Joertsjichin en Oleg Kotov. Zij worden de vijftiende permanente bemanning van het ISS. “Een bijzonderheid is dat deze keer niet uitzonderlijk ervaren kosmonauten vliegen”, zei opleidingshoofd en ex-kosmonaut Valeri Korzoen. Joertsjichin is al eens met een Shuttle naar het ISS gevlogen voor een kort bezoek, Kotov is een groentje.

De softwarespecialist Simonyi traint sinds november in de Sterrenstad, om na de Amerikaanse Anousheh Ansari (40) de vijfde ruimtetoerist te worden. Bijzonder belastend voor zijn lichaam vond hij het rondvliegen in de centrifuge. “Daarna was Russisch leren het moeilijkste.” Hij heeft voor zijn trip 25 miljoen dollar betaald, aldus Eric Anderson van het Amerikaanse bedrijf Space Adventures dat zich in ruimtetoerisme heeft gespecialiseerd.

Bron: Space.com