Gemini Observatory fotografeert ‘kogels’ in M42

Het Amerikaanse Gemini Observatory heeft een bijzondere en zeer gedetailleerde foto van de meest bekende nevel van de noordelijk sterrenhemel gemaakt, de Orionnevel (M42). Op de foto’s zijn een soort ‘kogels’ van gas zichtbaar die door zogenoemde moleculaire waterstofwolken schieten. Het observatorium Gemini bestaat uit twee achtmetertelescopen. Voor het maken van deze foto’s werd er gebruik gemaakt van een nieuwe lasertechniek die de verstoringen in de aardse atmosfeer filtert.

De ‘gaskogels’ vliegen met een snelheid van ruim vierhonderd kilometer per seconde door de bekende nevel, wat gelijk is aan duizend keer de snelheid van het geluid. De gaskogels zijn absoluut niet zo groot als echte ‘kogels’, één zo’n kogel in M42 is meer dan tien keer groter dan de afstand tussen de zon en tot ijsdwerg gedegradeerde Pluto, wat gelijk is aan zestig miljard kilometer.

De Orionnevel is een grote wolk van gas en stof in het sterrenbeeld Orion en wordt ook wel eens aangeduid met M42 of NGC 1976. De nevel bevindt zich op ruwweg 1600 lichtjaren van ons vandaan. Het centrale deel van de nevel heeft een doorsnede van vijf tot zes lichtjaar. De nevel is een zogeheten H-II-gebied, een broedplaats van nieuwe sterren. De nevel wordt verlicht door een aantal hete jonge sterren. Deze protosterren zijn nog bezig zich te vormen.

Bron: Gemini Observatory