‘Hubble’ houdt de zon nauwlettend in de gaten

Solar-B, een internationale missie om de zon te bestuderen, is op 22 september jongstleden vanuit Japan gelanceerd. In de ruimte kreeg Solar-B een nieuwe koosnaam: Hinode, dat zonsopkomst betekent. De missie is volgens vele wetenschappers een groot succes, de zon kan beter onderzocht worden dan ooit tevoren met deze ruimtesonde. Hinode wordt nu al ‘de Hubble van de zon’ genoemd.

Uit de recente observaties van de sonde blijkt dat de uitstoot van röntgenstralen op onze ster compleet anders is dan voorheen werd aangenomen. Ten tweede blijkt de chromosfeer van de zon helemaal niet rustig te zijn zoals wetenschappers eerst veronderstelden, want deze ‘laag’ op de zon is juist erg chaotisch en veroorzaakt veel straalvormige structuren met diameters van 8000 tot 16000 kilometer!

Geleid door het Japanse Ruimtevaart Bureau JAXA is de Solar-B een samenwerking tussen verschillende ruimtevaartorganisaties van Japan, Amerika, Engeland en Europa. Het Marshall Center hielp de wetenschappelijke instrumenten te ontwikkelen samen met de NASA en ondersteuning van academici en industrie.

Solar-B is een internationale missie om onze naaste ster, de zon, te bestuderen. Om dit te doen heeft de Solar-B een drietal instrumenten tot haar beschikking; een optische telescoop, een röntgentelescoop en een ultraviolette spectrometer. Samen zullen deze instrumenten de opwekking, stroom en verdeling van de magnetische energie van de fotosfeer tot de corona van de zon bestuderen en onderzoeken hoe energie opgeslagen wordt en weer door het magnetische veld van de zon wordt uitgestoten.

Door het magnetische veld te bestuderen hopen wetenschappers een nieuw licht te kunnen krijgen op de explosieve zonneactiviteiten die satellieten en energiecentrales op aarde kan beïnvloeden en astronauten kan bedreigen op weg naar de maan. Ze zullen speciaal letten op de manier hoe explosieve energie uitbarstingen ontstaan om zo een voorspelling te kunnen doen wanneer er een uitbarsting plaatsvindt.

Bron: New Scientist