Lisa Nowak krijgt nieuwe baan na delict

Lisa Nowak, een ex-astronaute van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA die afgelopen maand een liefdesrivaal wilde ontvoeren, heeft toch een nieuwe baan gevonden na haar ontslag bij NASA deze maand. Nowak gaat vanaf begin april vlieglessen ontwikkelen voor een militaire basis in de Amerikaanse Texas. Nowak zal geen instructeur worden, maar meer iemand die de lessen gaat ontwikkelen en nieuwe ideeën gaat realiseren.

De 43-jarige Nowak, die in juli met een Shuttlevlucht naar het Internationale Ruimtestation ISS reisde, werd afgelopen maand aangehouden op een parkeerplaats op de luchthaven van Orlando. Nowak was vanuit Houston daar naar toe gereden nadat zij er lucht van had gekregen dat haar rivale Colleen Shipman daarheen op weg was voor een mogelijke ontmoeting met Shuttlepiloot William Oefelein.

Om onderweg geen tijd te verliezen met toiletbezoek had Nowak een speciale luier omgedaan, zoals ruimtevaarders aan het begin en einde van ruimtevluchten dragen om hun urine op te vangen. Shipman merkte op de parkeerplaats dat zij gevolgd werd. Toen zij in haar auto door Nowak belaagd werd, reed zij naar het parkeerwachtershuisje en liet de politie waarschuwen.

Een gealarmeerde agent zag hoe Nowak een tas met een pruik en een luchtbuks weggooide. In een tas die zij nog bij zich droeg vond de politie een hamer, een vlindermes, contant geld en vuilniszakken. In haar auto werden peperspray, latex handschoenen en e-mails tussen Shipman en Oefelein gevonden, alsmede een routebeschrijving naar het woonadres van Shipman en een brief waarin Nowak haar liefde voor Oefelein betuigde.

Volgens de politie verklaarde Nowak dat zij haar rivale alleen maar bang wilde maken, maar als zij schuldig wordt bevonden aan poging tot ontvoering kan zij levenslang krijgen. Nowak en Oefelein hebben nooit met elkaar gevlogen, maar kennen elkaar van de astronautenopleiding. Volgens het procesverbaal was de relatie die Nowak met hem had (meer dan een werkrelatie, maar minder dan een romantische relatie). Nowak is volgens haar officiële biografie van de NASA gehuwd en heeft drie kinderen. Oefelein heeft twee kinderen, maar is ongehuwd.

Bron: Space.com