Doorbraak in onderzoek naar ontstaan sterren

Wetenschappers hebben dankzij de Zweedse Odinsatelliet voor het eerst moleculaire zuurstof in de interstellaire ruimte ontdekt. De vondst is belangrijk voor het begrijpen van de manier waarop sterren ontstaan. Astrochemici waren er lang van uitgegaan dat er overvloedig veel moleculaire zuurstof in de interstellaire ruimte aanwezig was, maar pogingen vanop de grond of met telescopen in de ruimte om het O2 (zuurstof) te vinden draaiden op niets uit.

Zweedse, Canadese, Finse en Franse wetenschappers slaagden er wel in met de Odinsatelliet, die meer moet leren over het ontstaan van sterren. Dat gebeurde meer bepaald tijdens een observatie van 33 dagen tussen augustus 2002 en februari 2006 in een dichte wolk van gas in de constellatie Ophiuchus, op 500 lichtjaar van ons. De hoeveelheid moleculaire zuurstof was duizend keren lager dan de huidige scheikundige modellen voorhielden.

De wetenschappers noemen de ontdekking belangrijk, omdat zij tot nieuwe inzichten zal leiden in het complex ontstaan van sterren en planeten uit interstellaire wolken.

Bron: Swedish Space Corporation