Cassini ziet enorme hexagoon op planeet Saturnus

Wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Cassini in de atmosfeer van Saturnus een eigenaardige zeshoekige structuur geobserveerd en gefotografeerd. De hexagoon van Saturnus raast vlak boven de Noordpool van de gasplaneet. Na de Voyager sondes is Cassini de eerste sonde die zo’n structuur heeft waargenomen bij de Saturnus. De hexagoon heeft een diameter van 25.000 kilometer, wat gelijk is aan twee keer de diameter van onze planeet. De structuur heeft een diepte van bijna honderd kilometer, een record.

Volgens Kevin Baines, lid van het Cassini-team is de zeshoek een eigenaardig fenomeen, iets dat niet vaak voorkomt. “De structuur heeft zes rechte hoeken, iets dat nog nooit is waargenomen op een andere planeet in ons zonnestelsel.” Een tijd geleden ontdekte Cassini een andere bijzondere structuur in het wolkendek van Saturnus, een grote storm in de vorm van een oog op de Zuidpool.

De structuur is waarschijnlijk ontstaan door de momentele stand van de ringenplaneet ten opzichte van onze ster, de zon. Wetenschappers denken dat dit oorzaak is, omdat twee decennia geleden de Voyager 1 en 2 zo’n structuur ook rond deze tijd van het jaar observeerden op Saturnus’ Noordpool.

Bron: Space.com